Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 8

Aici ai primit doar acele câteva elemente pe care, cu un pic de bunăvoință și un pic de atenție și un pic de răbdare, le poți exersa chiar tu, la tine acasă. 

Ceea ce o să îți fie foarte greu să exersezi acasă este capacitatea ta de a face față la emoțiile pe care le trăiești în momentul în care urci pe o scenă în fața unei audiențe numeroase, emoțiile care apar când urmărești să fii tu însuți și să-ți expui idei profunde, idei care fac parte din tine, emoții care apar când urmărești să-ți expui ideile în fața unei mulțimi de oameni necunoscuți. 

Este greu să antrenezi acasă, abilitatea de a face față la adrenalina ridicată, la teama involuntară care apare, la transpirația care apare, la sentimentul că ți se taie picioarele ori că ți s-a uscat gura și nu mai poți articula cuvintele în mod corect, la sentimentul că nu vrei să fii pe scenă și că vrei să fugi de acolo. 

Ce ai putea totuși să faci dacă vrei sa îți antrenezi și aceste abilități? 

Iți recomand cu multă căldură ca, dacă tu chiar îți dorești să devii un vorbitor în public bun, să participi la cursuri unde chiar asta vei exersa. Cursuri care îți cer să-ți pregătești discursuri și să le expui în fața unei audiențe, astfel încât să reușești să te obișnuiești cu această modalitate de acțiune. 

Sunt multe cursuri de vorbit în public în România. 

Eu în mod clar recomand modalitatea educațională propusă de Toastmasters Internațional pentru că metodologia aceasta este șlefuită și rafinată în cei peste 100 de ani de când există Toastmaster Internațional. Această metodă a fost îmbunătățită, a fost adaptată, este extrem de eficientă și a creat deja mulți vorbitori buni în toată lumea, nu doar în România, ceea ce înseamnă că este o metoda educațională verificată, care dă roade și la care poți apela cu foarte multă încredere. 

Ce îți mai oferă Toastmaster și o să găsești foarte rar în altă parte și deloc atunci când tu lucrezi cu tine, la tine acasă? 

Evaluări.

Partea în care primești evaluări este foarte importantă, pentru că în cluburile Toastmasters vei vedea că sunt câțiva oameni cu experiență care, simultan, îți analizează discursul, fiecare din doar un singur punct de vedere. Ei sunt atenți să vadă dacă ai folosit bine limba română, dacă ai respectat regulile gramaticale, daca n-ai folosit deloc ă-uri, dacă ai avut cuvinte rare ori expresii frumoase, dacă ai gesticulat corect și așa mai departe. 

Fiecare dintre aceste elemente este analizat de un singur om care este atent doar la asta. Apoi, după ce tu ai ținut discursul, primești de la fiecare o evaluare făcută cu scopul de a te ajuta să devii din ce în ce mai bun. 

O evaluare în care afli:

1. ce ai făcut bine și de ce sunt bune acele elemente, așa încât să conștientizezi lucrurile bune pe care le faci și să te simți încurajat să continui să le faci.

2. care sunt aspectele pe care le-ai putea face mai bine, de ce și mai ales cum ai putea să le faci mai bine, așa încât să conștientizezi cum ai putea să îmbunătățești aspectul acela care ar putea fi îmbunătățit. 

Aceste evaluări extrem de valoroase fac parte din esența sistemului educațional Toastmasters. Ție, lucrând singur acasă, o să îți fie foarte greu să te analizezi în mod obiectiv din foarte multe puncte de vedere, așa încât să poți crește repede și bine. În cadrul unui club Toastmasters ai parte de aceste analize care te pot ajuta foarte mult, cu ocazia fiecărui discurs pe care îl vei ține. 

Așadar, rămâne cum am stabilit. 

Dacă tu chiar îți dorești să fii un bun vorbitor, află  unde se află cel mai apropiat club Toastmasters care te poate sprijini să îți atingi acest obiectiv la o calitate și cu o viteză direct proporțională cu dorința ta de a crește.

 

Urmărește situl nostru toastmasters.ro sau pagina noastră Facebook și vino la cât mai multe dintre evenimentele de public speaking organizate de noi! 

 

Îți doresc inspirație și succes! 

Vezi toate episoadele: