Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 2

Pasul 2 este să îți aduni ideile, 

pe care vrei sa le expui audienței, iar aceste idei depind foarte mult de oamenii cărora le vorbești, pentru că nu este tot una să vorbești unor specialiști sau unor cetățeni aflați întâmplător, alături de tine, într-o încăpere. Dacă chiar ai ceva de spus, partea asta probabil o vei putea realiza fără ajutorul meu, așa că trecem mai departe. 

După ce ți-ai adunat ideile principale, va trebui să treci la…

Pasul 3 și să îți structurezi cât mai bine discursul 

adică va trebui să-ți organizezi conținutul discursului așa încât ție să îți fie ție ușor să îl spui, iar publicului să îi fie ușor să îl asculte, pentru că doar astfel o să îți atingi mai bine scopurile fixate încă de la început. 

Când erai în școala generală, la ora de compunere, tovarășa învățătoare pentru cei mai în vârstă :-), ori doamna învățătoare pentru cei mai tineri, spunea că o compunere trebuie să aibă o introducere, un cuprins și o încheiere. 

Ei bine, această structură pe care noi am învățat-o de mici, este o structură extrem de bună, extrem de eficientă și poți să te folosești și tu de ea. 

Așadar, trebuie să-ți stabilești o introducere care să atragă atenția celor din audiență. Un cuprins interesant, folositor și bineînțeles, să găsești o încheiere foarte puternică, o încheiere memorabilă. 

Introducerea 

Cum poti începe un discurs? 

Poți folosi o întrebare surprinzătoare și in mod obligatoriu, evită o întrebare banală de genul: „Ce mai faceți?”. Toată lumea se poate aștepta la o astfel de întrebare, iar tu în mod sigur poți mai mult de atât și sigur poți găsi o întrebare surprinzătoare cum ar fi următoarea: „Știați că acum 200 de ani exact la această oră se întâmpla …?”. 

Cum mai poți începe? 

-Poți face o afirmație provocatoare sau sfidătoare. 

-Poți să începi cu un citat.

-Poți să încep cu o povestire.

-Poți să arăți un obiect sau o imagine. 

 

Sunt elemente care, dacă sunt prezentate la începutul discursului, efectiv captează atenția oamenilor și atenția oamenilor este lucrul cel mai important și cel mai prețios pe care îl vrem de la oameni, pentru ca doar dacă sunt atenți la noi vom reuși să le transmitem mesajul nostru. 

Ideal ar fi să eviți introduceri nepotrivite, de tipul scuză, de genul: „mă scuzați că am întârziat”, ori „îmi cer scuze pentru că n-am avut timp să mă pregătesc suficient”. 

Alte introduceri nepotrivite sunt glumele ori povestirile care nu au absolut nicio legătură cu ceea ce urmează să spui. 

 

Dupa ce ai atras atenția publicului cu introducerea ta captivantă, este timpul să livrezi cuprinsul discursului, însă despre asta vorbim în episodul următor.

 

Până atunci însă îți doresc inspirație și succes! 

Vezi și celelalte episoade: