Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 1

Ești fascinat de marii vorbitori care urcă pe scenă, își spun mesajul cu multă încredere și reușesc sa capteze atenția mulțimilor?

Sau poate nevoile tale sunt ceva mai obișnuite, mai adecvate vieții de zi cu zi?

Poate trebuie să vorbești la școală în fața profesorilor și a colegilor de clasa? Ori trebuie să vorbești la muncă în fața șefului ori a colegilor de birou?

Indiferent care sunt motivațiile tale, dacă citești acest text, sunt mari șanse să iei in calcul ideea de a reuși să vorbești în public din ce în ce mai bine.

Dacă tu chiar îți dorești asta, prima sugestie pe care ți-o pot face este să participi la un curs unde poți învăța acest lucru într-un mod organizat, pentru că este foarte greu să înveți să vorbești în public stând singur acasă, în camera ta și punând în practică sfaturile pe care le vei găsi în acest text.

Să încerci să înveți oratorie, acasă, dintr-un manual, este ca și cum ai încerca să înveți să înoți, acasă, dintr-un manual, adică teoretic vei ști multe, dar practic sunt șanse să te îneci când vei intra în apa adâncă sau vei urca pe scenă în fața unei audiențe numeroase și pretențioase.

Dacă totuși ești pasionat de sarcini imposibile, haide să îți dau câteva idei despre ce ai putea face pentru a-ți îmbunătăți totuși abilitatea de a vorbi în public, lucrând cu tine însuți, acasă. Pentru acest lucru trebuie să împărțim această arta a vorbitului în public în 2 mari componente: Partea de CONȚINUT și Partea de LIVRARE

1. CONȚINUTUL

Vom începe cu partea de conținut, iar aici, în primul rând trebuie să îți clarifici tu ce vrei să spui, care este mesajul cu care vrei să rămână cei care te ascultă.

Dintr-odată am adus în discuție un aspect foarte important: cine sunt cei care te ascultă, pentru că în calitate de vorbitor profesionist trebuie să știi că ești pe scenă nu pentru a te auzi pe tine, ci ești pe scenă pentru oamenii care te ascultă. De aceea este important să îți clarifici ce vei face pentru acești oameni? Ce mesaj vrei să ajungă la ei? Important este ce stare transmiți celor ce te ascultă. Important este să știi clar care este acțiunea pe care urmează să o facă oamenii după ce te-au ascultat pe tine.

Pasul 1: clarifică-ți mesajul!

Clarifică ce vrei să facă publicul după ce ți-ai terminat discursul, deoarece discursul tău poate avea mai multe obiective, mai multe scopuri:

-ai putea să informezi,

-ai putea să urmărești să îi convingi pe oameni să-și schimbe atitudinile,

-să-și schimbe convingerile,

-să accepte punctul tău de vedere,

-ai putea să binedispui (și slavă Domnului că această industrie a stand-up comedy a luat un mare avânt în România și putem să experimentăm ce înseamnă să fim binedispuși în urma unui discurs susținut în public!) sau, iar aceasta categorie de discursuri este categoria care mie îmi place cel mai mult,

– ai putea să urmărești să îi inspiri pe oameni să-și atingă obiectivele, să-și atingă idealurile nobile, să-și atingă potențialul maxim.

Evident că dincolo de aceste scopuri generale (care trebuie să fie foarte clare încă de la început și dacă vrei să fie eficient, ar trebuie să alegi doar unul dintre ele) ar trebui să-ți alegi și un scop foarte specific, adică să te focalizezi pe o singură mare idee, dacă e posibil, ca să nu te pierzi în foarte mult povești divergente, atunci când vorbești cu oamenii.

Ce ai de făcut după ce ți-ai ales un subiect și ai stabilit care este scopul general al discursului tău și care este scopul foarte specific al discursului, vei afla in episodul 2.

Până atunci însă îți doresc inspirație și succes!

Vezi și celelalte episoade: