Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 5

Postura 

Este ideal să te poți mișca pe scenă în timpul unei prezentări, dar dacă nu poți să te miști și trebuie să stai nemișcat într-un singur loc, atunci foarte importantă devine postura pe care o ai, pentru că ea indică nivelul de încredere și de confort pe care îl ai în acel moment. 

Dacă stai cu umerii coborâți și privești în jos, publicul o să creadă că ești timid, că ești slab. Dacă îți transferi greutatea în mod repetat, de pe un picior pe celălalt, vei părea tensionat, nervos, vei părea că nu te simți confortabil acolo. Evident că atenția oamenilor va fi distrasă de la ceea ce tu spui, de la mesajul tău pentru că va fi atrasă de aceste mișcări necontrolate. 

În schimb, dacă stai drept, cu picioarele ușor depărtate, având între ele o distanță cam cât lățimea umerilor tăi, dacă ai greutatea distribuită egal pe ambele picioare, dacă privești direct către public, atunci sunt mari șanse să transmiți încredere și calm. 

Mișcarea 

Haideți să vorbim despre mișcare, pentru că și acesta este un element important! Atunci când poți face mișcări, publicul nu se va plictisi, pentru că el te va urmări cu privirea și astfel va fi implicat, involuntar, în discursul tău. În plus, atunci când te miști dintr-un loc în altul, atragi atenția celor din audiență și deja am stabilit faptul că este important să atragem și să păstram atenția oamenilor dacă vrem ca mesajul nostru să ajungă la ei. 

Când te deplasezi către punctul de unde trebuie să vorbești, este bine să ai capul vertical, umerii drepți, sa pășești pe cât posibil calm, relaxat și când ajungi în zona de unde trebuie să vorbești, te întorci cu fața spre public și începi să vorbești. Evident, după ce ai terminat de vorbit, te întorci către locul de unde ai plecat, din nou păstrând spatele drept, capul vertical și privirea orientată către direcția de mers. 

Cât timp ești pe scenă, mișcările nu trebuie să fie haotice. Orice mișcare pe care o faci în timp ce îți susții discursul pe scenă, trebuie să fie făcută cu un anumit scop. Deci nu te miști de colo-colo, nu te agiți, nu te legeni dintr-o parte în alta, nu stai pe vârfuri sau pe călcâie, toate acestea sunt ticuri nervoase care distrag atenția publicului. 

În schimb, dacă ai posibilitatea să te miști pe scenă și nu ești obligat de împrejurări să vorbești de la un pupitru, prezintă o parte a discursului dintr-un punct fix, apoi deplasează-te 2-3 pași spre o noua poziție, pe măsură ce faci tranziția către un alt punct al discursului, și prezintă acea nouă idee din acea nouă poziție. 

Dacă e posibil, pășește spre public pentru a accentua anumite puncte importante.

În plus, dacă vrei să dramatizezi o anumită idee, poți să te miști ilustrând acea idee. De exemplu, dacă vorbești despre aruncarea unei mingi, poți să ilustrezi printr-un gest potrivit această aruncare a unei mingi și așa mai departe. 

Gesturi 

Așadar, am ajuns la gesturi. 

Gesturile sunt cele mai expresive părți ale limbajului trupului și cuprind mișcări ale capului, ale umerilor, ale brațelor, ale mâinilor, ale oricăror altor părți ale corpului. Prin gesturi poți ilustra elemente precum înălțimea, greutatea, forma, direcția, locația. Poți arăta foarte ușor că cineva a plecat într-o anumită direcție, poți arăta importanța sau urgența, poți să lovești cu pumnul în masă sau în cealaltă palmă deschisă, poți ilustra comparații, poți ilustra contrast sau, dacă este adecvat, poți să spui ce ai de spus, stând complet nemișcat și inert. 

Pentru a fi cât mai evidente și vizibile, aceste gesturi trebuie să fie făcute departe de corp. Iar pentru a transmite entuziasm și încredere trebuie să fie viguroase și hotărâte. 

Gesturile trebuie să fie ample și trebuie să fie evident variate, pentru că o mișcare repetată în mod continuu distrage atenția. Deci trebuie să folosești gesturi largi pentru a te asigura că te văd chiar și cei din spate atunci când ai un public numeros. 

Vrei să  afli si alte elemente care țin de limbajul non-verbal? Citește episodul următor.

Până atunci însă îți doresc inspirație și succes!

Vezi și celelalte episoade: