Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 6
Expresiile faciale
Expresiile chipului tău transmit fără să vrea semne despre cum ar trebui să reacționeze sau ce ar trebui să simtă publicul.
Dacă vorbești despre un accident grav de mașină dar cu toate acestea tu zâmbești și dai aprobator din cap, publicul va fi confuz în loc să fie trist, deci expresiile tale faciale trebuie să fie în concordanță cu emoțiile sau cu informațiile pe care le transmiți.
Ochii, mișcarea acestora, sprâncenele, gura, toate joacă un rol important în transmiterea unor sentimente precum: frica, tristețea, fericirea, furia, frustrarea, nervozitatea, entuziasmul, plictiseala, interesul, mirarea, epuizarea, agresivitatea, încrederea, nesiguranța. Ori de câte ori vei exprima aceste sentimente, pur și simplu, publicul le va prelua mimetic.
Mai ține cont că mai ai un instrument foarte puternic în tolba ta de vorbitor public profesionist, iar acest instrument puternic este zâmbetul tău. Deci zâmbește larg pentru a transmite calm, relaxare, bucurie, fericire către cei din audiență.
Contactul vizual
Am ajuns acum la un aspect foarte important și anume contactul vizual, adică să privești către oameni, să-i privești în ochi în timp ce vorbești cu ei.
Îți amintești cum a fost pentru tine momentul în care ai vorbit cu cineva care nu te privea în ochi sau care se uita peste umărul tău sau deasupra ta, sau în pământ sau în tavan sau oriunde altundeva, dar numai la tine nu? Cum te-ai simțit? Mai mult ca sigur că ai pus la îndoială interesul sau onestitatea acelei persoane, sau poate te-ai simțit exclus sau ignorat.
Spun asta ca să înțelegi faptul că acest contact vizual joacă un rol important în felul în care ne percepem unii pe alții, iar ca vorbitor în public trebuie să acorzi o atenție specială acestui aspect, pentru că atunci când ai contact vizual cu publicul, acesta va crede că ești sincer, ești credibil și prietenos, ești onest.
Deci contactul vizual va influența foarte disponibilitatea publicului de a recepta și accepta mesajul pe care tu vrei să-l transmiți.
Dar acest contact vizual mai are un mare avantaj. El îți permite să te conectezi cu publicul. Da, prin contactul vizual cu ascultătorii, practic interacționezi cu ei, le captezi atenția și astfel le va fi mai greu să te ignore.
Din nou am ajuns la cuvântul magic: atenție, pentru că asta este marea artă a unui vorbitor în public: să păstreze atenția oamenilor și în timp ce păstrează această atenție, să își transmită mesajul.
Iar acum hai să recapitulăm despre ce am vorbit până aici.
Am vorbit un pic despre conținutul discursului tău, cum să-ți alegi un subiect, ce cuvinte să folosești, cum să structurezi acea informație așa încât ție să-ți fie ușor să o prezinți oamenilor și oamenilor să le fie ușor să o rețină,
Apoi am vorbit un pic despre livrarea informației și am arătat că atunci când folosești corect limbajul trupului tău, o să transmiți informația mult mai bine sau măcar nu o să creezi confuzie în mintea audienței, pentru că mișcarea, gesturile și expresiile tale faciale nu vor sugera ceva opus a ceea ce tu spui prin cuvinte.
Vrei sa afli ce alte elemente trebuie să ai în vedere pentru pregătirea și livrarea unui discurs bun? Citește episodul următor.
Până atunci însă îți doresc inspirație și succes!