Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 7

Haideți să aflam ce alte elemente sunt importante atunci când vrem sa livram un discurs care să aibă impact asupra audienței

Autenticitate 

În sfârșit a sosit timpul să ne referim la un lucru foarte important și anume acela de a urmări să fii autentic în ceea ce spui și ceea ce faci. Dacă oamenii nu au încredere în tine, pierzi timpul acolo, pe scenă. Cum obții această autenticitate, această credibilitate? Exersând. Exersând pană când privindu-te în oglindă sau privind o înregistrare a discursului tău, vei constata ca există o corelație deplină între ceea ce spui și modul în care te miști, până când vei constata că faci totul în mod natural, în mod neforțat. Nu degeaba se spune că spontaneitatea este la celălat capăt al perfecțiunii. 

De aceea, după ce ți-ai schițat discursul, după ce l-ai citit și ai observat momentele în care ar fi necesară sublinierea unor idei cu ajutorul acestui limbaj al trupului, încearcă diferite modalități de a-ți folosi mâinile, brațele, expresiile faciale pentru a sublinia ceea ce vrei să subliniezi. Repet: gesturile trebuie să fie în concordanță cu ceea ce spui! 

Atunci când ideea expusă o cere, folosește-te de gesturi și de expresii faciale. 

Atenție! Pentru a părea naturale, ele trebuie să fie făcute cu puțin înainte sau în timp ce spui ideea, nu după ce ai spus-o. Acestea sunt aspecte fine pe care oamenii le pot sesiza inconștient, fapt care îi va face să pună la îndoială ceea ce le spui. De ce? Pentru că nu există o congruență între vorbele spuse de tine pe scenă și gesturile tale de pe scenă ori faptele tale din afara scenei. 

Chiar dacă la început mișcările tale sunt rigide și stângace, odată ce te familiarizezi cu discursul și pe măsură ce îl repeți, postura ta va deveni din ce în ce mai naturală și mișcările tale vor deveni din ce în ce mai potrivite. De asta este necesar să exersezi foarte mult atât conținutul, pe care o să-l scrii și o să-l tot șlefuiești după cum deja am stabilit, cât și această livrare, pentru că în timp ce repeți discursul, cauți să găsești și care sunt cele mai bune gesturi pe care le poți face, cele mai bune expresii faciale care să întărească ceea ce spui sau dacă nu întăresc, măcar să nu fie în contrast total cu ceea ce spui. 

Vocea 

Evident că mai sunt multe alte lucruri care pot fi luate în considerare de persoana care dorește să ajungă un bun vorbitor. 

Un alt lucru foarte important este modul în care ne folosim vocea și câtă varietate vocală punem în discursul nostru, pentru că vocea reprezintă această punte de legătură dintre tine și public. Vocea este principala modalitate prin care îți transmiți mesajul și va trebui să-ți dezvolți o voce care să îmbogățească discursurile și care să atragă și să păstreze atenția audienței către tine. 

Vocea trebuie să fie:
-pe cât posibil plăcută,
-să transmiți prietenie celorlalți,
-să fie naturală, reflectând personalitatea ta,
-să fie puternică, așa încât să poți să transmiți vitalitate și forță chiar și atunci când nu vorbești foarte tare.
-să fie expresivă, accentuând diferențele și nuanțele, dar
-să nu fie monotonă,
-să nu fie lipsă de emoție și, evident,
-trebuie să fie ușor de a auzit. Să emiți sunetul cu un volum adecvat și să pronunți foarte clar cuvintele astfel încât să poată ajunge la oameni mesajul tău. 

Dacă publicul nu te poate auzi sau dacă-ți percepe vocea ca fiind iritantă, evident că mesajul discursului tău se va pierde din cauza lipsei de atenție. 

Mai mult decât atât, trebuie sa înveți și să taci la momentul potrivit, pentru că pauza în vorbire este un element cu un impact foarte mare asupra audienței. De ce? Pentru că atrage atenția audienței asupra ta, asupra a ceea ce urmează să spui și deja știm că acest aspect este esențial dacă vrem ca mesajul nostru să ajungă la oamenii care ne ascultă. 

Există multe aspecte legate de voce și de respirație pe care le poți exersa, dar cu siguranță nu pot fi cuprinse în acest material absolut toate lucrurile care te pot face un vorbitor mai bun. 

Oare ce aș putea să îți mai spun așa încât să devii un vorbitor din ce în ce mai bun? Află citind episodul următor.

Până atunci însă îți doresc inspirație și succes!

Vezi și celelalte episoade: