Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 4

Un alt element pe care îl poți folosi este retorica. Practic, trebuie să potrivești cuvintele în așa fel încât o idee sau un gând să sune într-un mod plăcut, pentru că astfel acea idee va fi mult mai ușor reținută de public. 

Cele mai eficiente figuri de stil sunt comparația, metafora, aliterația sau triadele, adică succesiunile de idei, de adjective sau de puncte de vedere grupate câte 3. 

Este bine să faci economie la cuvinte, să spui cât mai multe, cu cât mai puține cuvinte posibil, pentru că toate acele cuvinte de umplutură distrag și diluează mesajul pe care tu vrei să-l trimiți oamenilor. 

Este bine să elimini și jargonul, să elimini cuvintele de specialitate atunci când te adresezi unor oameni care nu sunt specialiști în ceea ce tu vrei să comunici. 

Un alt lucru evident este acela de a vorbi corect, de a face acordul dintre subiect și predicat, de a nu folosi cuvintele într-un mod greșit și așa mai departe. 

Așadar, ai primit câteva idei prin care să îți creezi un conținut valoros, clar, puternic, cu impact al discursului pe care urmează să îl susții. 

2. LIVRAREA

Acum trebuie să trecem de la conținut la partea de livrare, să vedem ce ai putea face, care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când vrei să livrezi cu impact conținutul pe care presupunem că deja l-ai creat ținând cont de sfaturile primite până acum. 

În momentul în care se pune problema livrării, trebuie să hotărâm cum o să ne folosim corpul, cum o să ne folosim vocea pentru a sublinia ceea ce vrem să spunem sau măcar să nu creem o tensiune în mintea celor care ne ascultă și care o să vadă că ceea ce spunem n-are legătură cu modul în care gesticulăm. 

Limbajul trupului 

Și haideți să vedem cum ne putem folosi de acest limbaj al trupului, pentru că el este foarte important. 

Cum spuneam mai devreme, dacă prin cuvintele noastre vom spune ceva, dar prin corpul nostru vom spune altceva, sunt șanse foarte mari ca oamenii să țină cont mai mult de mesajul transmis de corpul nostru și mai puțin de ceea ce vom spune prin cuvinte. 

Deci publicul nu crede ce aude, pentru ca mai degrabă crede ceea ce vede. De aceea limbajul trupului trebuie să comunice acest sentiment de încredere, de putere, de credibilitate, să ilustreze ceea ce spunem, să evidențieze și el ideile noastre principale și să nu transmită tensiunea ori nervozitate noastră. Și pentru a realiza acest deziderat, pentru a avea o livrare bună, trebuie să fim atenți la postură, la mișcări, la gesturi, la expresii faciale și foarte important la contactul vizual. 

Dar despre toate acestea vom vorbi in episodul viitor.

Până atunci însă îți doresc inspirație și succes!

Vezi și celelalte episoade: