La mulți ani, Toastmasters International - 90 de ani!

“My amazement at our educational achievement is equaled by my gratified surprise at the results we have produced.”/ „Uimirea mea legată de realizările noastre educaționale este egalată de surpriza  rezultatelor pe care le-am produs.”  (Ralph C. Smedley)

Luna octombrie a acestui an marchează ce-a de-a 90-a aniversare a clubului Toastmasters International. Începând cu anul 1924, Toastmasters a ajutat milioane de membri, prin dobândirea competențelor de comunicare și conducere să-și îmbunătățească și îmbogățească viața.

Timp de nouă decenii, Toastmasters a evoluat de la o rețea mică de cluburi din sudul Californiei la peste 14.650 de cluburi, în 126 de țări, cu mai mult de 313.000 membri. Membrii primului grup de cluburi au pus bazele acelorași principii pe care le urmăm și astăzi: exersarea comunicării, păstrarea ordinii și punctualității întâlnirilor, primirea cu entuziasm a noilor membri și oferirea unui feedback constructiv.

Dr. Ralph C. Smedley, fondatorul Toastmasters, a remarcat că oamenii „învață în momentele de bucurie”. Cu toate că au trecut 90 de ani, membrii din întreaga lume încă se distrează în timp de învață și își clădesc abilitățile. Din Stockholm până în Singapore, din Cleveland până în Shanghai (sau România!), membrii continuă să învețe unul de la altul, în timp ce leagă prietenii.

Reflectând asupra istoriei și dezvoltării Toastmasters International, având în vedere în special creșterea bruscă, trebuie să recunoaștem principiile și reperele care au contribuit la impactul de durată al organizației.

DIVERSITATE

90logoToastmastes devine internațional în 1935 când este fondat primul club în Canada. În următorii 40 de ani, organizația a crescut și s-a extins în țările vorbitoare de limba engleză cum sunt Statele Unite și Canada, precum și Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă. Tot în această perioadă au fost înființate cluburi în Japonia, Taiwan și multe țări europene, în special de către militari ai armatei Statelor Unite, membri Toastmasters, care-și desfășurau misiunile pe alte continente.

La sfârșitul anilor ‘80 și începutul anilor ’90, rețeaua de cluburi s-a răspândit în diferite țări din Asia de Sud-Est, în timp ce în Europa, Taiwan și Japonia, consiliile teritoriale au crescut rapid în districte provizorii, iar în cele din urmă în districte cu drepturi depline. Au luat ființă cluburi în țările din jurul Golfului Persic, în Orientul Mijlociu, iar mai târziu, s-au format districte în India, Sri Lanka și China.

La sfârșitul anului Toastmasters 2013-2014, mai mult de 45% dintre membri trăiesc în afara Statelor Unite. În plus, aproape 30% din membri vorbesc cel puțin o limbă străină.

ACCEPTAREA FEMEILOR ÎN TOASTMASTERS

În 1973, consiliul de administrație a luat o hotărâre cu un impact puternic asupra creșterii și dezvoltării Toastmasters: calitatea de membru putea fi obținută și de către femei (femeile puteau deveni membri ai clubului).

Înaintea acestei decizii, femeile putea participa la întâlniri în calitate de invitați, prietene sau soții, dar nu aveau calitatea de membru. În schimb, puteau adera la organizația International Toastmistress, constituită în 1938, sau puteau participa la cursurile și seminariile colegiilor pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare și vorbit în public.

Din 1973, cinci femei au deținut rolul de președinte al Toastmasters International, iar numeroase alte femei au devenit mentori, ofițeri ai clubului, lideri de district și au participat la concursurile de discursuri. Decizia de a deschide accesul membrilor de sex feminin a fost, probabil, cea mai importantă și valoroasă hotărâre luată de organizație.

DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR DE CONDUCERE – LEADERSHIP

De la început, cultivarea abilităților de conducere/leadership a constituit o parte integrantă a programului educațional al Toastmasters. Inițial, Dr. Smedley și-a propus dezvoltarea abilităților de comunicare și încredere în propria persoană. Pentru el, procesul de dezvoltare personală creează lideri eficienți dedicați muncii și comunității.

Accent pus pe leadership a fost revigorat la mijlocul anilor 90. În 2011, ca parte a înnoirii brandului, consiliul de administrație a introdus un nou moto pentru organizație: ”Toastmasters: Where Leaders Are Made”/ „Toastmasters: Locul unde se formează liderii”.

VALORILE DE BAZĂ

Dr. Smedley a proclamat cu tărie ca „Toastmasters este singura organizație clădită pe respectul pentru individ”. Respectul a definit organizația încă de la începuturi și a rămas o valoare de bază de-a lungul deceniilor, alături de integritate, excelență și deservire (servirea comunității).

Aceste valori de bază fundamentale vor continua să promoveze creșterea și bunăstarea membrilor cluburilor din întreaga lume, Dr. Smedley și-a imaginat Toastmasters ca o organizație dedicată pentru formarea abilităților membrilor pentru a contribui astfel la pace și înțelegere reciprocă între oamenii de pretutindeni.

În acești 90 ani de existență, de serviciu în slujba membrilor, putem proclama cu mândrie: “Toastmasters: Where Leaders Are Made” „Toastmasters: Locul unde se formează liderii”.

“We learn in moments of enjoyment.”/„Învățăm în momentele de bucurie.” (Ralph C. Smedley)

(Traducere realizată de Remus Toderici, VPPR Oradea Toastmasters)

Vezi și alte articole: