Experiența unui bootcamp Toastmasters

În ultimii ani programele de tip bootcamp prind tot mai mult teren și în România. Și asta pentru că sunt eficiente și de preferat în locul unor banale ore de training. Câteva zile de lucru într-un spațiu dedicat, alături de o comunitate care are aceleași interese, garantează nu doar un proces de învățare accelerată, dar te ajută să obții și mai multă claritate într-o direcție anume, îți dă un impuls de încredere și te încarcă cu suficientă motivație cât să simți că nimeni nu îți stă în cale pentru a-ți realiza planurile.

Când aud de bootcamp, zâmbesc de fiecare dată. Am trecut prin câteva experiențe de tip bootcamp și am căpătat multă încredere în modalitatea aceasta de a tranfera informații și entuziasm către alți oameni.

Tot cu zâmbetul pe buze scriu și acum. Pentru că în urmă cu doar câteva zile peste 50 de membri Toastmasters din România se adunau la Câmpia Turzii. Și nu se adunau pentru a o cucerii, ci pentru a se lăsa cuceriți încă odată de spiritul Toastmasters. Aveau să vină 3 zile de bootcamp în care era necesar ca învățarea și distracția să facă o casă cât mai bună împreună. Desigur, casa a fost oricum bună, caci gazdele de la Pensiunea Milexim au fost cei dintâi care au avut grijă de asta. Dar noi am decorat într-un fel unic întreaga experiență, cum numai o adunătură de toastmasteri este capabilă.

Pentru Toastmasters România a fost cea de-a treia ediție a bootcampului. Într-un format ușor modificat, impus oarecum de noile standarde și de faptul că de-acum suntem parte a structurii internaționale și nu ne mai gospădărim doar așa cum ne dorim noi, ediția desfășurată în 11-13 iulie s-a adresat în primul rândul ofițerilor – celor care au funcții de conducere în cadrul cluburilor din care fac parte. Au existat însă cursuri care s-au adresat tuturor membrilor, tocmai pentru a da organizatorilor posibilitatea de a aduna laolaltă cât mai mulți membri și membrilor ocazia de a se molipsi cu entuziasm de la ceilalți colegi.

Pentru mine experiența aceasta a trecut prin filtrul trainerului și al organizatorului. Astfel că procesul de învățare a început cu mult înainte de vedea prieteni vechi și oameni noi care s-au alăturat mișcării Toastmasters pe parcurs, și, desigur, se va încheia ceva mai târziu.

Mie una mi-e greu sa relatez în detaliu ce înseamnă să trăiești o experiență Toastmasters de talie națională. Pentru că știu că voi fi întotdeauna subiectivă și oricât mă voi strădui, n-am cum să nu intru în niște detalii ce s-ar putea să îi zăpăcească de tot pe unii. Așa că recomand tuturor curioșilor să descopere făcând, adică să participe la astfel de evenimente dacă sunt membri. Iar dacă nu sunt încă, să devină. Pot însă să relatez câteva lucruri cu care am rămas în urma acestui eveniment:
– Toastmasters, ca și organizație mondială, îți ghidează activitatea și oamenii după niște valori care ar fi de preferat să se regăsească în registrul personal al cât mai multor oameni. Respectul și integritatea mi se pare că sunt flori rare în societatea noastră și, Doamne, tare mă bucur că noi le urmă, le promovăm și le aplicăm tot mai des nu doar în contexte Toastmasters ci și în viața de zi cu zi.
– Comunitatea Toastmasters din Romania a ajuns să numere 13 cluburi in acest moment. Aș spune că a fost o creștere explozivă în ultimii 2 ani, fapt care ne bucură și ne menține entuziasmul la cote înalte tuturor.
– Încet, încet devenim o forță care are tot mai multă putere să schimbe ceva în România. Suntem deja prezenți la cel mai important eveniment de business din România (link – www.businessdays.ro), avem colegi care încep să facă o diferență prin serviciile și produsele pe care le aduc pe piață și pe zi ce trece tot mai mulți lideri se ridică și fac ceva pentru mediul în care viețuiesc. Și asta nu poate fi decât motiv de susținere asiduă a dezvoltarii continue și de durată.

În final pot să le spun tuturor colegilor Toastmasters din România doar atât: amintiți-vă mereu că „You are a Toastmaster!”. Urmați valorile, echipați-vă cu entuziasm în fiecare dimineață și dăruiți și altora mostre din atitudinea de suport reciproc pe care ne încurajează Toastmasters să o adoptăm. Pentru restul ne-am antrenat cu toții la Toastmasters România Bootcamp.

Iar pe toți cei care încă stau și privesc de pe margine, îi invit să pășească cu încredere la o ședință Toastmasters, indiferent în ce oraș s-ar afla. Nu veți găsi traineri sau specialiști, dar veți găsi un laborator de practică în care fiecare învață în ritmul ales de el. Un mediu sigur în care necunoscuții îți devin prieteni, iar fluturii generați de emoții învață să zboare în formația pe care o dorești tu.

Vezi și alte articole: