6 trucuri pentru varietate vocală
- Înregistrează-te! Asta te va ajuta să faci diferența dintre vocea de cap (așa cum crezi că sună vocea ta) și vocea reală (aceea pe care o aud ceilalți când vorbești).
- Dă-i volum! Fă exerciții în timp ce te înregistrezi, vorbește în șoaptă până când se înțelege ce spui chiar dacă e la un volum scăzut. Numără de la 1 la 20 de la cel mai jos sunet, aproape imperceptibil, până la ultimul număr care va trebui să fie strigăt însă nu urlat – ci la un volum ridicat care să nu fie deranjant. Apoi reia în sens și scade nivelul.
- Dă-i ritm! Fă exerciții în care vorbești rapid sau extrem de lent (cum e nevoie când spui povești). Asigură-te însă că se înțelege ce spui, în ambele cazuri.
- Cuvinte cheie! Obișnuiește-te să le auzi și să le dai energia de care au nevoie. Înalt (cum sună vocea?), jos, încet, repede, tare, roșu, viteză, curaj etc. Acestea te vor ajuta să ai ritm sau să te joci cu volumul dacă le conștientizezi. Înalt este de obicei alungit, și crește volumul pe finalul cuvântului – ca atunci când te uiți la un turn care pare că nu se mai termină. Albastru – cine are această culoare? Marea – care poate fi liniștită, calmă și caldă, sau poate fi agitată, plină de valuri și periculoasă. În primul caz vocea va fi la un volum și ritm mic, vei avea pasul unui povestitor. În al doilea caz vocea ta va fi ca un vapor zdruncinat.
- Lecții de dicție! Folosește un creion din lemn moale pe care să-l ții între dinți și vorbește. Cu exerciții zilnice, vei avea o vorbire mai clară. Te vei obișnui să „deschizi” gura și să pronunți corect cuvintele. Încearcă să nu mai muști finalul vorbelor, asigură-te că spui serviciU, lucruL, familiA. Cuvintele care se termină în vocale sunt cele mai vitregite – ai grijă să le lași întregi.
- Respiră! Cel mai simplu exercițiu pe care ți-l pot recomanda dacă ești genul sportiv este să reciți o strofă din poezia favorită în timp ce urci pe scări sau alergi pe bandă. Altul ar fi să îți observi respirația când stai culcat și relaxat. Cum ți se simt stomacul, capul pieptului și plămânii? Atunci când vorbești recomandarea este să stai într-o poziție cât mai dreaptă pentru a putea înmagazina cât mai mult aer pe o inspirație. Învață să știi câte cuvinte poți spune pe o respirație pentru a te asigura că nu rămâi fără aer în mijlocul unei propoziții.

Vezi și alte articole:

Corporate Summit Centenar – O lecție de interacțiune cu corporațiile

Dezvăluind Potențialul de Leadership: Rolul Cluburilor de Oratorie Publică din România

Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 8

Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 7

Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 6

Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 5

Mic îndrumar pentru cei ce vor să devină vorbitori mai buni – Episodul 4
