8 lucruri pe care să le faci când intri într-o video-conferință – ghid de la Ana M. Marin

În prezent activitatea Toastmasters s-a mutat în online – unde majoritatea ședințelor se țin pe platforma zoom, așa că la orice oră te poți conecta la o întâlnire oriunde în lumea asta.

Ne bucurăm mult că Ana ne-a lăsat să folosim creativitatea ei și pe site-ul toastmasters.ro, sperăm ca ideile prezentate să te ajute să ai o prezentare eficientă și de impact.

Cele 8 idei sunt:

1. AUDIO: Vrem să te auzim cât mai clar, deci asigură-te că ai o pereche de căști cu microfon pe care le poți folosi. Nu te baza pe cele incorporate în laptop.

  • Cât nu vorbești sau nu ai implicare activă ține sesiunea pe „mute”. Activează sonorul doar când ai ceva de adăugat. Nu vrem să auzim lucruri pe care tu nu ai vrea să le auzim.

2. VIDEO: Fii pregătit să te alături întâlnirii cu video, nu doar cu sunet! Mai ales că acum ne este dor să te îmbrățișăm nu vrem să renunțăm la minimul de contact pe care îl avem. Îți recomand să îți aranjezi părul, să te fi spălat pe dinți și să ai măcar un tricou sau o cămașă pe tine. La doamne nu recomand maieu vei arăta ca și cum ai fi în sutien. Alege o cămașă sau o rochiță sau un tricoul lejer.

3. CONTACT VIZUAL: Când privești – fă-o spre în cameră – așa oamenii vor simți că te uiți la ei.

4. FUNDAL și IMAGINE: Fă curat! Și când zic asta mă refer la ce se vede în fundal, dar și în jur. Sau alege un loc din casă unde ceea ce se vede în spatele tău este optim: un perete, o bibliotecă, un poster.

  • Evită să te poziționezi cu spatele la o fereastră.
  • Zoom îți oferă opțiunea de a folosi o imagine în fundal. Dacă vrei să folosești această caracteristică va trebui să ai în spate un fundal verde (poți folosi o afiș sau un material în această culoare, pe care să îl prinzi deasupra liniei camerei).

5. DETALII TEHNICE: Fă posibil să te vezi de la mijloc în sus dacă va trebui să vorbești, și ești genul care dă mult din mâini. Dacă îți permite locul și tehnologia (căști și cameră performantă) stai în picioare, ca oamenii să vadă cum te miști. Nu uita de poziția camerei, să fie undeva într-o zonă înaltă. Senzația de a sta pe podea uitându-te în sus la cineva care vorbește este un pic incomodă.

6. AJUTOARE VIZUALE: Dacă ai prezentare și vei dori să lucrezi cu keynote, ppt-ul, prezi, sau cu whiteboard-ul fă repetiții, în avans. Ia în calcul delay-ul dintre ce se vede la tine și ce apare la ceilalți participanți (acesta poate fi de câteva secunde bune).

  • fii atent să nu fie încărcată!
  • dacă ai recuzită, atunci când o prezinți nu o mișca rapid prin fața camerei
  • fii atent la culorile pe care le arăți, acestea apar diferit pe fiecare ecran în funcție de calibrarea făcută.
  • ia aminte că atunci când îți vei prezenta ecranul oamenii nu vor mai fi foarte atenți la tine. Însă, asta nu înseamnă că vei putea să te strâmbi sau să te rupi complet și să fii absorbit de ceea ce împărtășești pe ecran.

7. INTERACȚIUNI: Spre deosebire de o sesiune live dacă ai secțiune de întrebări și răspunsuri – explică foarte clar cum vrei să primești răspunsurile – în scris pe chat, sau vocal. Acordă o bucată de timp pentru partea asta.

8. Dă pauze dese dacă plănuiești o conferință mai lungă ca durată, pune un timer pe ecran și spune când vă întoarceți din pauză specific. De asemenea, asigură-te că timer-ul (dacă există unul la întâlnire) este transmisiunea pe care o ai fixată pe ecran, așa vei fi mereu încadrat în timp și vei arăta respect pentru cei care sunt în conferință alături de tine.

Mai sunt multe detalii pe care le poți descoperi pentru fiecare pas pe site-ul bloggermarin.net.

Vezi și alte articole: