Scapă de ăăă-uri!

Scapă de ă-uri

Orice membru Toastmasters care doreşte să îşi desăvârşească abilităţile de vorbitor în public va avea o misiune extrem de importantă de îndeplinit. Acea sarcină majoră se identifică în renunţarea la acele supărătoare ăăă-uri sau a cuvintelor de genul “bun”, “deci” sau “aşa” pe care, în limbajul de specialitate, le denumim cuvinte „cârjă”.

Sună bine să reuşim să scăpăm de carenţele din discursurile noastre, însă întrebarea este: Cum vom face asta? În articolul ce urmează vom discuta exact soluţia acestei probleme.

Ieri, când i-am menţionat unui prieten faptul că voi scrie despre acest subiect, am primit o întrebare care m-a pus pe gânduri: “De ce sa renunţăm la ăăă-uri?”. Surprins l-am provocat să continue şi să îmi aducă un argument în sprijinul afirmaţiei sale. “Păi, pe mine mă ajută foarte mult folosirea ăăă-urilor”, îmi răspunse el. “Cum adică?!?” am replicat eu, deja uimit peste masură. “Păi simplu. Pe mine ăăă-urile mă ajută ca să mă gândesc la ceea ce voi spune în continuare.” Interesant punct de vedere, chiar nu m-aş fi aşteptat ca pe cineva să-l ajute folosirea ăăă-urilor, însă prietenului meu îi sunt foarte utile.

Dacă lui îi sunt utile, nouă, vorbitorilor şi membrilor Toastmasters, ne sunt o piedică majoră. De altfel, analizând mai în detaliu situaţia, am observat că sunt anumite persoane care folosesc ăăă – urile în loc de punctuaţie ceea ce este şi mai grav, fiind de-a dreptul o tortură pentru urechea ascultătorului.

Şi iată că am ajuns iarăşi la întrebarea de început: “Cum renunţăm la ăăă-uri?”

Ei bine, foarte simplu. Sunt sigur că în acest moment un zâmbet de neîncredere s-a aşezat în colţul buzelor. Cum să fie atât de simplu? Da, chiar este foarte simplu. Tot ceea ce ai de făcut este să îţi pui întrebarea potrivită şi deja ai început să lucrezi cu tine însuţi.

Primul lucru pe care îl poţi face este să ceri feedback. Încearcă să rogi un prieten, sau o persoană care să fie imparţială să te asculte în timp ce vorbeşti si să îţi spună câte ăăă-uri foloseşti. Aici intervine partea cea mai uşoară deoarece în cadrul şedinţelor săptămânale Toastmasters există persoana special desemnată, în postura numărătorului de ăăă-uri, care îţi oferă un raport imparţial legat de discursul tău. În cazul în care vei avea mai mult de 6 ăăă-uri în mod constant, este clar că ai de lucrat la acest aspect şi asta cât mai repede.

A doua soluţie pe care poţi să o încerci implică ajutorul unei terţe persoane împreună cu o linguriţă şi un pahar sau o farfurie. Da, ştiu ca sună ciudat, dar este o metodă foarte eficientă. Ce va avea de făcut persoana respectivă este să te asculte în timp ce îţi repeţi discursul şi de fiecare dată când vei avea vreun ăăă nedorit în comunicarea ta, el va lovi suav şi gentil cu linguriţă în pahar, astfel încât să îţi atragă atenţia asupra greşelii tale. În mod sigur, după un timp, vei fi foarte atent la tot ceea ce vei vorbi. Probabil că atunci când te vei afla în public şi vei fi conştient că ai făcut o greşeala de exprimare sau de vorbire vei aştepta sunetul farfuriei. Pentru a eficientiza soluţia, poţi să îţi pui prietenul să arunce cu farfuria după tine când ajungi la un număr foarte mare de ăăă-uri. În mod sigur vei fi mai atent data viitoare. 😀 Glumim, bineînţeles!

O altă variantă este să te înregistrezi în timp ce vorbeşti sau susţi un discurs. Pe lângă faptul că vei observa cum îţi foloseşti limbajul trupului în vorbire, vei putea să fii atent şi la cuvintele “cârjă” de care nici nu eşti conştient din cauza emoţilor poate.

Este foarte important să ţii o evidenţă a evoluţiei sau a involuţiei tale. Pentru acest lucru poţi folosi o agendă, un tabel, orice ajută. De altfel, atunci când vei reuşi să ai un discurs curat este foarte util să te premiezi cu ceva mărunt, orice crezi de cuvinţă. Eu unul foloseam ciocolata Kinder pentru a mă recompensa atunci când îndeplineam un obiectiv preliminar.

Tot ce ne rămâne de făcut este să acţionăm, să scoatem ăăă-urile din vocabularul nostru şi astfel să reuşim să avem discursuri curate şi clare şi să comunicăm cursiv mesajul nostru.

Spor la lucru!

Vezi și alte articole: