Ce este Toastmasters?

Toastmasters International este o organizație non-profit care gestionează cluburi din întreaga lume, cu scopul de a-şi ajuta membrii să își dezvolte abilități de vorbit în public și leadership.

Primul club Toastmasters a fost înființat în 1924 în Santa Ana, California, ajungând în prezent la peste 15.800 de cluburi localizate în 149 țări și cu peste 300.000 de membri. Din 1924, Toastmasters International a ajutat oameni din toate categoriile sociale să devină mai încrezători în faţa unui public.

În programul Toastmasters membrii învaţă prezentând discursuri şi dezvoltându-şi abilităţi de leadership într-o atmosferă pozitivă și prietenoasă. Un motiv foarte important al succesului acestui program este acela că membrii îşi evaluează unii altora discursurile, nu există un instructor.

Într-o şedinţă obişnuită, membrii susţin discursuri improvizate pe baza unei tematici bine stabilite, conduc întâlnirea şi îşi dezvoltă abilităţi legate de folosirea corectă a limbii, încadrare în timp şi prezentarea unor evaluări constructive.

Membrii învaţă să comunice eficient având ca sprijin manualul de Comunicator Competent (Competent Communication manual) şi dobândesc abilităţi de leadership (conducere) pregătind diverse roluri în şedinţă şi completând manualul de Leader Competent (Competent Leadership).

Programul Toastmasters oferă numeroase beneficii care ajută oamenii în toate aspectele vieţii. După ce veţi participa la şedinţele Toastmasters veţi deveni lideri mai buni, veţi comunica mai eficient şi vă veţi dezvolta încrederea în sine.

Mişcarea Toastmasters a luat amploare şi în ţara noastră, primul club înfiinţat fiind în Timişoara în anul 2008. La scurt timp, a urmat Bucureşti, Brașov, Cluj, Oradea, Iaşi, Satu-Mare, Suceava, Brăila, Arad, Constanța, Botoșani și Rădăuți.

Practic, un club este format din 20 până la 40 de membri, care se întâlnesc săptămânal, în cadrul unei şedinţe. Având în vedere că se pune accent pe partea de leadership există şi o echipă de conducere la nivelul fiecărui club, care se schimbă anual.

Întâlnirile săptămânale sunt construite pe 3 piloni: secţiunea de discursuri pregătite (membrii îşi pregătesc un discurs conform manualului pe care îl au la dispoziţie), secţiunea de discursuri improvizate (la care pot participa şi oaspeţii, accesul fiind deschis oricui) şi secţiunea de evaluări (în care se acordă feedback pentru toţi cei care au avut un rol în cadrul şedinţei).

România a fost acceptată în structura de organizare europeană a Toastmasters de la 1 iulie 2014, intrând în Districtul 95 al acestei zone, formând Divizia H din Districtul 95 Toastmasters.

Testimoniale

Începând cu 1 iulie 2016, Divizia H este formată din România căreia i s-au alăturat Moldova și Bulgaria. Divizia D care acum este parte din Districtul 110  iar  de la 1 iulie 2021 este condusa de Directorul de Divizie și este organizată în  5 arii, fiecare fiind condusă de un Director de Arie.  Echipa care conduce divizia este formată din:

Adriana Kurtoglu – Division D Director

Mihai Mleșniță– Immediate Past Division Director

Narcis Georgescu – Area D1 Director

Cătălin Bălan – Area D2 Director

Andrei Savva– Area D3 Director

Florin Ungheanu – Area D4 Director

Stella Nani – Area D5 Director

Asistenți: Tabita Juravle – Coordonator Comitet Relatii Publice

Alex Dănulescu – Coordonator Comitet Mentoring si Educatie

– Division Webmaster